dimecres, 22 de maig de 2013

La llegenda d'en Momotaro

 

SHIN CHAN


EL DIA A DIA D’UNA FAMÍLIA JAPONESA
Llegendes japoneses

Momotaro
桃太郎


En Momotaro és el protagonista d’un dels contes tradicionals més famosos de Japó.

Explica la història d’una parella d’avis que no pot tenir fills i un dia troben un nen que neix de l’interior d’un préssec gegant surant pel riu:

Momotaro = (Momo = préssec) + (Taro = nom masculí)

Al créixer es converteix en un gran heroi, recuperant el tresor de l’illa dels dimonis (Onigashima). Pel camí es troba a forces animal, un faisà, un gos i un mono, que s’uneixen a la seva travessia. Viatja a una illa habitada per dimonis (oni) i acaba amb ells i salva als habitants d’aquelles terres de les maldats dels dimonis.A Inuyama, Japó, es celebra un festival anomenat el Festival Momotaro al Santuari de Momotaro, el 5 de maig de cada any.

La cançó d’en Momotaro, publicada per primer cop l’any 1911. Des de llavors hi ha hagut diverses versions, entre elles...


Aquest conte apareix en varis episodis de sèries de manga, com pot ser Doraemon, Shin Chan o Dr. Slump


LA LLEGENDa

D’EN MOMOTARO


         

Fa molt de temps, a una regió apartada de l’antic Japó hi havia una parella de vellets que vivien tranquil·lament a unes muntanyes aïllades. La parella no tenia cap fill i tot i ser molt vella resaven cada dia als Deus perquè els concedís un. L’home vell havia estat un poderós guerrer samurai a la seva joventut i havia tingut un gran castell però ara estava content amb la vida senzilla del camp. Quan un dia la velleta estava rentant roba al riu d’aigües gelades va veure una cosa estranya que baixava riu avall. Semblava un préssec gegant. La velleta es va posar molt contenta perquè era un préssec enorme i semblava molt bo. Se’l va emportar a casa per sopar. Quan el seu marit va tornar de portar llenya del bosc es van disposar a obrir la deliciosa fruita però... OH! De dins del préssec gegant va sortir un nen preciós. La parella va creure que els Deus havien respòs a les seves pregaries i el van adoptar. Li van posar de nom Momotaro que en japonès vol dir "nen préssec".

L’alegria va entrar a la casa i es van tornar a sentir rialles a tothora. Els anys passaven ràpidament i el nen va créixer sa i fort. Als 7 anys en Momotaro ja tenia la força d’un home adult i son pare el va començar a entrenar per ser un bon guerrer samurai. De mica en mica va aprendre totes les arts del samurai com l’equitació, el tir amb arc, el codi dels guerrers, esgrima, cal•ligrafia, coneixements dels clàssics xinesos... Tota aquesta mena de coses.

Quan en Momotaro va fer 14 anys va tenir un somni inquietant i molt real. Uns ogres malvats venien del mar a saquejar i destruir-ho tot al seu pas. Eren molt forts i ferotges i arrasaven camps i ciutats. La gent fugia plorant de la seva presencia.

El pare d’en Momotaro li va dir que aquest somni és una premonició, que ell mateix va combatre fa anys als ogres i que són perillosos enemics. Com que segurament aviat tornarien per destruir i saquejar, el pare li prega que vagi allà on viuen i els combati. En Momotaro jura anar a combatre’ls.

Al dia següent el pare li donarà la seva espasa llegendària i la mare uns quants pastissets deliciosos d’una recepta que nomes ella coneix. S’acomiada de la família i se’n va a buscar la gloria.

A mig camí es para a descansar i menjar i se li acosta un llop gegant i d’aspecte terrible. Diu ser el senyor del bosc i que te una força sobrehumana. La bestia s’interessa per l’olor que li fa el farcell i pels pastissets d’en Momotaro. Diu que si li dóna un s’unirà a ell. En Momotaro diu que no li donarà un pastis sencer si no que compartirà el seu amb ell per agermanar-se més.

En Momotaro i la bestia continuen el camí. Al dia següent un mico amb una armadura salta damunt seu i als dos herois els serà impossible d’atrapar-lo. És el típic mico juganer. Li diu que te una gran agilitat i que si li dóna un pastis l’acompanyarà. En Momotaro li diu que comparteixi un amb ell.

El 3 dia de viatge arriben a una gran esplanada de gespa on senten el soroll d’un gran ocell que s’acosta. Sembla com un fènix, el senyor del cel. Li diu que si li dona un pastisset l’acompanya.

En Momotaro i els 3 animals finalment arriben al mar on els espera una barca. Li posaran una bandera amb un dibuix d’un préssec i viatjaran a l’illa dels dimonis.

L’illa dels dimonis te un aspecte terrible i desolat i els impressiona quan la veuen. Els dimonis de la costa al veure el vaixell esperen una gran flota de guerrers i s’amaguen a la seva fortalesa. El mico salta el mur i l’ocell vola per sobre. Lluiten una mica amb ells i el mico aconsegueix obrir la porta de la fortalesa perquè puguin entrar en Momotaro i el llop.

 

Arriba una batalla èpica d’aquelles que duren molts dies i moltes nits. Els 4 herois s’enfronten a l’exèrcit dels ogres en una lluita sense pietat. Finalment surt el Rei dels Ogres, que és enorme i perillós. En Momotaro lluitarà amb ell esquivant com pot la seva gran porra punxeguda. Finalment després de molta estona, en Momotaro li tallarà les petites banyes que tenen al cap i el Rei dels Ogres perd totes les forces i poders. Demana clemència i en Momotaro hi accedeix. El Rei dels Ogres el porta al seu palau on li torna tots els tresors que els dimonis havien acumulat durant mil•lennis. Or, plata, diamants, espases i armes fetes pels millors artesans i els Deus, coral, Jade i moltes altres tresors i meravelles. El Rei els hi dóna tot i a mes promet no tornar a atacar mai mes als éssers humans. En Momotaro es dona per satisfet.

En Momotaro i els seus companys es tornen a embarcar. Tornen les riqueses a tots els que havien estat robats pels dimonis però tot i així en sobra moltíssim. Amb tot això, en Momotaro construeix un gran castell, el mes gran que recorda la Historia i se’l va regalar als seus estimats pares. Mentrestant ell i els seus companys van continuar viatjant pel mon i realitzant les mes grans i heroiques proeses.

I vet aquí un gat, vet aquí un gos... que aquest conte ja s'ha fos. 
Aquest material fou utilitzat per la sessió del 16 de maig al club infantil. El podeu consultar clicant el següent enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digue'n la teva!