dimarts, 22 de març del 2011

MADRID Presentació del llibre "Manga: del cuadro flotante a la viñeta japonesa"

Concebut com un projecte d’investigació, aquest llibre és una extensa monografia sobre el manga japonès, que incideix de forma especial en l’àmbit sociològic. Al llarg de 600 pàgines, s’aborda no només la morfologia, sintaxi i categorització del còmic manga, sinó també el seu recorregut històric, la seva influència i repercussió al sí de la societat nipona i la seva imbricació en altres manifestacions culturals així com el seu important valor de mercat en tot el món.

Es tracta d’un dels pocs volums dedicats al manga del nostre país, i un dels més recents i exhaustius. El llibre ja va ser presentat per la Casa Àsia durant el Saló del Manga de Barcelona (2010).

Del cuadro flotante a la vinyeta japonesa de José Andrés Santiago ens dimensiona el manga com el fenomen cultural més rellevant del Japó. “Per què aquest èxit del manga?” – es pregunta l’autor. “Potser part d’aquest recau en la seva especificitat japonesa, en la seva capacitat de conjugar, sense perdre la seva identitat, allò genuïnament nipó amb un creixent sentiment apàtrida. El manga és un mitjà que mira cap endins – aprofundint en la tradició històrica i cultural nipona – però també cap enfora. A nivell artístic, el Japó sempre ha reconegut la tradició de les seves pintures i xilografies ukiyo-e, per la poesia haiku, les arts marcials, la ceràmica o la filosofia zen”.

Coberta de Manga: del cuadro flotante a la viñeta japonesa

José Andrés Santiago Iglesias

Doctor en Belles Arts i Premi de Final de Carrera per l’Especialitat de Pintura (Facultat de Belles Arts de Pontevedra, Universitat de Vigo). Artista, docent i investigador, és autor de la monografia Manga. Del cuadro flotante a la viñeta japonesa, presentat al novembre de 2010 al XVI Saló del Manga de Barcelona, on va assistir gràcies a la invitació de l’organització de la Federació de Institucions Professionals del Còmic (FICOMIC), i Casa Àsia.

Conferenciant al Salón do Manga, al Expotaku de A Coruña o al Museu d’Art Contemporani Unió Fenosa (MACUF), entre d’altres. És així mateix, coautor del llibre de fotografia A Ding in Japan, editat per Comanegra en col·laboració amb el grup d’investigació dx5 de la Universitat de Vigo.
Pel que fa a l’àmbit artístic, ha participat en nombroses exposicions, tant individuals com col·lectives, i ha estat seleccionat en diversos certàmens nacionals i internacionals entre els que destaquen el Saló de ESTAMPA, la Feira Eixo Atlantico, el Certamen Xuventude Crea, el Premi Máximo Ramos de Gràfica Contemporània o el Premi d’Arts Plàstiques de la Diputació d’Ourense així com diverses Mencions d’Honor en el Certamen de Jóvenes Creadores de la Calcografía Nacional (RABASF, Madrid).  
Data
25/03/2011 19:00 h
Horari
25 de març de 19.00 h a 20.00 h.
Lloc
Centre Casa Àsia-Madrid · Auditori Tagore
Palau de Miraflores
Carrera de San Jerónimo, 15
Madrid
Entrada
Entrada gratuïta fins a completar l'aforament.
Organitza
Casa Àsia amb la col·laboració de Japan Foundation i Digital and Graphic Art Research
Ponent
Presentació a càrrec de:
José Andrés Santiago, autor del llibre
Ana Soler Baena, directora del grup d'investigació dx5
Menene Gras Balaguer, directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia
Contacte

Informació extreta de Casa Àsia Madrid 

Núria

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Digue'n la teva!